بررسی جامع چیلر هوا خنک (مزایا، قیمت، طرز کار و مصرف برق)

بررسی جامع چیلر هوا خنک (مزایا، قیمت، طرز کار و مصرف برق)

در این مقاله جامع و کامل ما قصد داریم تا به معرفی و بررسی جامع چیلر هوا خنک (مزایا، قیمت، طرز کار و مصرف برق) بپردازیم و شما را با ویژگی های این محصول به طور کامل آشنا کنیم. تیم هوای ناب با سال ها تجربه در زمینه تولید چیلر هوا خنک سعی در ارائه خدمات کامل و بی نقص دارد.

در این مقاله جامع، ما قصد داریم چیلر تراکمی یا همان چیلر هوا خنک را از هر زاویه، از جمله نحوه عملکرد، مزایا، ویژگی‌ها، قیمت، مصرف برق و استفاده را بررسی کنیم. قبل از آن بهتر استن بدانید که چیلر هوا خنک با چیلر آب خنک تفاوت اساسی دارد. در مرحله اول می خواهیم به این سوال پاسخ دهیم که چیلر تراکمی هوا خنک چیست و چگونه کار می کند و سپس به فایده و میزان مصرف برق را به طور کامل مورد بررسی قرار دهیم.

در این مقاله به مباحث زیر خواهیم پرداخت:

چیلر هوا خنک چیست و طرز کار آن به چه صورت است؟

چیلر هوا خنک یک سیستم خنک کننده است که در ساختمان های تجاری، مسکونی، اداری و غیره استفاده می شود و به زبان ساده برای مکان های بزرگ نیز استفاده می شود و برای خنک کردن آب و پمپاژ آن به دستگاه های تهویه مطبوع و فن کویل های داخل ساختمان (برای کاهش دمای هوا و رطوبت زدایی) نیز بسیار کاربرد داشته و مورد استفاده قرار می گیرد. حال برای کاربردهای صنعتی بدین شکل است که برای خنک کردن دستگاه ها و ماشین آلات (با آب سرد) استفاده جامعی دارد.
 
پیشنهاد می کنیم ابتدا مقاله (چیلر چیست؟) را بخوانید.
 
در بررسی جامع چیلر هوا خنک می توان گفت، اجزای اصلی چیلر هوا خنک عبارتند از : یک کمپرسور و یک موتور الکتریکی متصل به آن، یک کندانسور هوا خنک، یک شیر انبساط و یک اواپراتور و همینطور لوله هایی به منظور انتقال آب و مبرد. ما به این دلیل از واژه از کلمه تراکمی استفاده می کنیم زیرا فرآیند تبرید بر اساس تراکم مبرد توسط کمپرسور است.
طبق یک حرکت کاملاً مشخص و مهندسی شده مبرد در مسیر های مخشص شده حرکت کرده و در اواپراتور گرما را از آب گرفته و عملیات خنک سازی آب را انجام می دهد و سپس در کندانسور گرما به محیط بیرونی منتقل می شود. شاید در وهله اول فکر کنید که عملکرد چیلر هوا خنک پیچیده است و بسیار حساس است اما اینطور نیست.

طرز کار چیلر هوا خنک به چه شکل است؟

بررسی جامع چیلر هوا خنک و طرز کار آن بسیار مهم تلقی می شود پس در ادامه مطلب همراه ما باشید تا این موضوع را شرح دهیم. عملکرد چیلر هوا خنک به این صورت است که با گرفتن گرمای آب و سپس سرد کردن آن در اواپراتور فرایند خنک سازی را انجام می دهد. یکی از نمونه های آن به این شکل است که چیلر هوا خنک بیرون از موتورخانه نصب شده و که عملیات خنک سازی آب را انجام می دهد و به کمک پمپی که برای آن تعبیه شده است آب را به فن کویل ها پمپاژ می کند.

وقتی آب سرد وارد لوله های تعبیه شده می شود با روشن شدن فن دستگاه فن کویل هوا با کویل برخورد کرده و دمای آن به طور قابل توجهی کاهش می یابد که یکی از مهم ترین مزیت های چیلر هوا خنک به حساب می آید همینطور می توان به ۲ کاره بودن فن کویل های آن نیز اشاره کرد. در کل هوا ساز بدین معنی است که هوا را از محل مورد نظر مکیده و بعد از تنظیم دما طبق تعریفی که برای آن انجام شده و انجام فیلتراسیون، آن را در بخش مورد نظر پخش می کند تا همواره هوای تازه در محیط وجود داشته باشد.

 

در صورت آشنایی کامل با طرز کار چیلر هوا خنک می توانید یک خرید مناسب بر حسب نیازتان داشته باشید

از این آب سرد ایجاد شده نیز می توان برای اتصال به هواساز نیز استفاده کرد. این دستگاه بزرگ و پر قدرت به راحتی هوای داخلی را تخلیه کرده و با هوای تازه جایگزین می کند تا هوای محیط نسبت به قبل تازه تر باشد.

برای کسب اطلاعات تکمیلی در خصوص طرز کار چیلر هوا خنک بر روی لینک کلیک کنید.

نوع کمپرسور و کندانسور مورد استفاده در کولر هوا به عوامل مختلفی بستگی دارد که در ادامه برخی از این موارد را برای شما عزیزان عنوان می کنیم:

  1. بررسی های فنی
  2. نیاز هایی که پروژه دارد و میزان بار برودتی
  3. شرایط آب و هوایی که پروژه در آن جا استارت می خورد
  4. میزان بودجه هر کارفرما

نحوه عملکرد چیلر هوا خنک به زبان ساده

  1. شیر انبساط
  2. کمپرسور
  3. اواپراتور
  4. کندانسور

نگاهی به کاربرد چیلر هوا خنک در صنعت

در مصارف صنعتی از این آب سرد برای خنک کردن ماشین آلات استفاده می شود و جالب اینجاست که علاوه بر کاربرد گسترده در صنعت تهویه (سیستم های خنک کننده انواع ساختمان ها)، این نوع چیلر پرمصرف ترین دستگاه خنک کننده می باشد. با این حال، آب سرد شده به طور گسترده برای خنک کردن انواع فرآیندها و تجهیزات صنعتی (در هر نقطه از صنعت که نیاز به خنک کننده باشد) استفاده می شود. برای مثال می توان از آن به عنوان مبدل همانطور در صورت نیاز به آن استفاده کرد و نهایت کاربرد را هم دارند. نمونه دیگر، اسید سولفوریک داغ که از نظر حرارتی بسیار دمای بالایی دارد یک فرآیند صنعتی است که از آب سرد استفاده می کند (به چیلرهای کوچک به نام mini چیلر هم معروف اند).

اصل کار چیلر تراکمی هوا خنک و نوع صنعتی آن هیچ تفاوتی با نوع مورد استفاده برای تهویه مطبوع ندارد، زیرا در هر دو خروجی دستگاه آب سرد است که می توان در هر صورت به راحتی از آن استفاده کرد. البته قیمت چیلر تراکمی هوا خنک صنعتی با توجه به اقدامات خاصی که در طراحی و ساخت باید در نظر گرفته شود کمی بالاتر از نوع معمولی تهویه است. یکی از این دلایل این است که این چیلر ۱۲ ماه سال و در ساعات بسیار زیادی باید به طور مداوم و حتی در شرایطی با بیشترین قدرت مشغول به کار باشند.

تفاوت چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک

گرمای خارج شده از آب در اواپراتور چیلر (توسط مبرد) باید به گونه ای دفع شود که این گرما توسط فن هایی که هوا را در اطراف لوله های کندانسور به خوبی دفع شده و خنک سازی به خوبی انجام می شود. در چیلر آب خنک، آبی که گرما را از مبرد خارج می کند، توسط یک پمپ به قسمتی به نام برج خنک کننده پمپ شده و باعث می شود دمای آب در برج کاهش یافته و به کندانسور پوسته و لوله بازگردد. بنابراین تنها تفاوت در نوع خنک کننده آبی و خنک کننده هوا در این است چیلر آب خنک به برج خنک کننده نیاز دارد، اما نوع هوا خنک نیازی به برج ندارد که این یکی از مزایا و محاسن دیگر آن است.

دلیل استفاده از برج خنک کننده برای کاهش دمای آب کندانسور

پاسخ این سوال در کارایی سیستم و تاثیر آن بر مصرف برق چیلرهای تراکمی با هوا و آب خنک نهفته است. هنگامی که هدف این است که با فن گرمای مبرد را خارج کنیم نسبت به حالتی که می خواهیم با آب آن را دفع کنیمبه انرژی بسیار بیشتری نیاز داریم زیرا ضریب انتقال حرارت آب نسب به هوا بیشتر می باشد؛ بنابراین مصرف برق چیلر هوا خنک بیشتر است. اما نکته مهم دیگری نیز وجود دارد و آن این است که مقداری از آب موجود در مدار برج خنک کننده تبخیر می شود. با فرایند تبخیر باید آب نیز جایگزین شود و بنابراین مصرف آب نسبتاً زیادی داریم که باید به آن نیز توجه شود. نکته دیگر اینکه قیمت چیلر هوا خنک فقط شامل چیلر می شود اما قیمت چیلر آب خنک شامل برج خنک کننده علاوه بر کولر محاسبه می شود است. قیمت چیلر تراکمی هوا خنک در مقایسه با آب خنک بالاتر است.

شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر و بررسی جامع چیلر هوا خنک هوای ناب با کارشناسان ما تماس بگیرید تا اطلاعات تکمیلی شامل قیمت، محصول مناسب برای محل مورد نظر شما و… همگی برای شما عزیزان عنوان شوند.

تجهیزات مورد نیاز برای راه اندازی چیلر آب خنک

  1. برج خنک کننده
  2. سختی گیر آب
  3. پمپ آب

مزایای ویژه چیلر هوا خنک در مقایسه با آب خنک و بررسی مصرف هر یک

  • لوازم مربوط به برج خنک کننده یا همان کولینگ تاور شامل پمپ، فن مربوط به برج، بدنه برج اصلی،متعلقات لوله کشی آن و … می باشد که چیلر هوا خنک هیچ کدام از این متعلقات را ندارد.
  • یکی دیگر از مزایای این سبک از چیلر کاهش محسوس هزینه های نگهداری و تعمیرات به دلیل به کار نگرفتن آب و برج در آن است. از آنجایی که آب در برج خنک کننده در تماس مستقیم با هوا است، محیط بسیار مناسبی برای رشد باکتری ها و میکروارگانیسم ها است که باید مرتباً تمیز شوند.
  • در عین حال در مناطقی که با مشکل تامین آب و مصرف آب مواجه هستیم، نوع هوا خنک بهترین انتخاب است زیرا برخلاف نوع آب خنک، آب مصرف نمی کند.
  • خوب است بدانید که یکی از مزایای چیلر هوا خنک این می باشد که حتی در شهر هایی که آب و هوا مرطوب و گرم باشد یکی از مناسب ترین ها این نوع می باشد که به راحتی نیاز شما را بر طرف می کند و با راندمان بالا هم کار می کند. نوع آب خنک را نمی توان در چنین آب و هوا و شرایطی استفاده کرد.
  • بر خلاف چیلر های جذبی یا سیستم هایی مانند VRF این دستگاه از ساختار نسبتا ساده ای تشکیل شده که به کمترین میزان نگهداری در بین انواع واحدهای سرمایشی مرکزی نیاز دارد.
  • به راحتی در فضای بیرونی خانه بدون هیچ مشکلی نصب می شود.

        بخوانید: چیلر جذبی چیست؟

نگاهی به مزیت های چیلر هوا خنک همراه با فن کویل ها

  • لوله کشی انجام شده بین چیلر و فن کویل هیا تعبیه شده داخل ساختمان بسیار ارزان و ساده می باشد که نیازی نیست حتی لوله کشی مسی و هزینه های زیادی صرف این کار کنید که تمامی این موارد دست به دست هم می دهند تا قیمت چیلر تراکمی هوا خنک و کل هزینه های نهایی آن برای یک ساختمان در مقایسه با سایر سیستم های موجود کاهش پیدا کند.
  • دمای هوای خروجی از هر فن کویل را می توان توسط هر کاربر به طور مستقل با کنترلر تنظیم کرد، به این معنی که همه فن کویل ها به طور همزمان روشن یا خاموش نمی شوند و همه به طور همزمان کار نمی کنند. دمای یکسان فن کویل را می توان به طور جداگانه کنترل کرد و از این طریق می توان به صرفه جویی قابل توجهی در مصرف انرژی (با خاموش کردن فن کویل هایی که نیازی به روشن شدن ندارند) دست یافت و در عین حال شرایط مناسبی را برای آن فضای در نظر گرفته شده ایجاد کرد.
  • گردش آب سرد از طریق فن کویل و کانال های تعبیه شده در ماه های گرم سال باعث می شود که بخار آب موجود در هوا (رطوبت) به حالت قطراتی در سطح کانال ها شکل بگیرد و رطوبت هوا افت کند. قطرات آب در سینی کف فن کویل ها جمع آوری و تخلیه می شود، بنابراین یکی از مهمترین مزایای سیستم رطوبت زدایی است.

 

مزیت های چیلر هوا خنک همراه با فن کویل ها
آشنایی با فن کویل ها و انواع آن برای شروع نصب بسیار مهم است

       مطلب پیشنهادی: چیلر تراکمی چیست؟

بررسی چیلر تراکمی هوا خنک ۲ مداره و ۴ مداره و مصرف برق هر یک

به منظور کاهش مصرف برق چیلر تراکمی هوا خنک، راه حل های مختلفی ارائه شده است که موثرترین راه ها این است که مدارهای آن را ۲ یا ۴ مداره کنیم که به اصطلاح مدولار کردن نیز می گویند. بیایید مثالی برای این موضوع عنوان کنیم، چیلر ۴۰ تنی تبرید به جای نصب کمپرسور تبرید ۴۰ تنی از ۲ کمپرسور ۲۰ تنی با دو مدار مجزای یا ۴ کمپرسور ۱۰ تنی با ۴ یا ۲ مدار مجزا استفاده می شود که این کار مزایای زیادی به همراه دارد. برای مثال یکی از این موارد این است که در نسخه ۲ مداره، تنها یکی از کمپرسورها زمانی روشن می شود که ۵۰% (یا کمتر) از توان کل واحد مورد نیاز است که علاوه بر کاهش استهلاک، منجر به کاهش مصرف برق نیز می شود، زیرا یکی از کمپرسورها خاموش می ماند که همی کار باعث می شود مصرف برق شدیداً کاهش یابد. یکی دیگر از نقاط قوت این است که در صورت خرابی یکی از کمپرسور ها دستگاه به طور کامل از کار نمی افتد و می تواند با نصف توان به کار خودش ادامه دهد با نصف توان به کار خود ادامه می دهد.

چیلر تراکمی هوا خنک در عملکرد ۲ مداره تفاوتی با عملکرد تک مداری ندارد، فقط مدار و لوله کشی آن به گونه ای طراحی شده اند که به نظر می رسد دو خنک کننده در یک دستگاه ادغام شده اند، اما مزایا و ویژگی های بسیاری وجود دارد که مهمترین آنها همانطور که گفته شد کاهش مصرف برق چیلرهای تراکمی هوا خنک (و همچنین چیلرهای آب خنک) است. مزایای زیادی برای سیستم به ارمغان می آورند و توصیه می شود چیلرها را در قالب ۲ یا ۴ مدار طراحی و ساخته شوند.

نگاهی به انواع کندانسور در چیلر هوا خنک

در کندانسور چیلر هوا خنک گرمای به دست آمده را به جریان مبرد در اواپراتور و کمپرسور می‌دهد که آن هم مستقیماً به محیط می‌دهد. در کندانسور های هوایی (هوای سرد)، بخار داغ خروجی از کمپرسور از لوله‌هایی عبور می‌کند که سطح انتقال حرارت را افزایش می‌دهد و سپس توسط فن از محوری جریان هوای محیط را روی کویل هدایت می کند و پس از حذف گرما توسط لوله هایی به محیط باز می گردد. به این صورت که ابتدا دما بخار داغ به طور محسوسی کاهش یافته و بعد از آن با دفع حرارت، بخار مبرد تبدیل به مایع می شود.

تقسیم بندی کندانسور هوایی بر اساس نوع کویل

حال قصد داریم به این مطلب بپردازیم که کندانسور هوایی بر اساس کویل به چند دسته تقسیم بندی می شوند، در ادامه همراه تیم هوای ناب باشید تا به بررسی این موضوع مهم بپردازیم.

 

تصویری از کندانسور هوایی
بر اساس نوع کویل، کندانسور باید انتخاب گردد

بر اساس کویل فین و تیوب (Fin and tube coil)

ساختار این سبک از کویل از تعدادی لوله از یک سری لوله و صفحات فین تشکیل شده. لوله مسی به دلیل رسانایی حرارتی بالای مس، گرما را به خوبی از طریق دیواره های خود هدایت می کند. اما به دلیل ظرفیت هوا در جابجایی، علیرغم ایجاد جریان هوای اجباری توسط فن های محوری، انتقال حرارت کافی نیست، گرما آنقدر که باید از سطح بیرونی لوله ها منتقل نمی شود. به همین منظور برای افزایش میزان انتقال حرارت به طور اصولی بین لوله ها و جریان هوا عبوری از روی کویل باید تعداد زیادی صفحه از جنس آلومینیوم در فواصل کمی جهت افزایش تبادل گرما تعبیه شوند.

چیلر جذبی شعله مستقیم چیست؟

کندانسور هوایی با کویل میکرو کانال

میکروکانال یک نوع پیشرفته و بی نقص از سیم پیچ کندانسور است که ساختاری مشابه سیم پیچ های پره ای و لوله ای دارد. با این تفاوت که جریان بخار داغ از کانال های آلومینیومی بسیار کوچک (میکروکانال) عبور می کند و ورق های پره آلومینیومی نیز به صورت فشرده بین این کانال ها قرار می گیرد و به دلیل سطح مقطع بسیار کوچک این کانال ها، انتقال حرارت از جریان بخار به دیواره کانال بسیار بیشتر از آن است که انتقال حرارت بین جریان بخار و دیواره لوله در لوله های سیم پیچی است و در کل این پروسه خیلی بهتر و راحت تر انجام می شود. به همین دلیل، از آنجایی که فاصله مرکز جریان بخار و بستر ثابت (دیوار کانال) بسیار کمتر است، با استفاده از کویل های میکروکانال می توان سطح جانبی (مساحت جلویی) سیم پیچ کندانسور را ۲۳ درصد نسبت به فین افزایش داد.

انواع شیر انبساط در چیلر هوا خنک

شیر انبساط مکانیزمی برای کنترل سرعت جریان و دمای مبرد ورودی به اواپراتور است که نقش اصلی را در تعیین دمای آب سرد خروجی از چیلر دارد. حال چندین نوع شیر انبساط وجود دارد که قصد داریم در ادامه آن ها را معرفی کنیم.

دریچه انبساط چیلر هوا خنک همچنین برای تنظیم میزان سوپرهیت تولید شده در جریان خروجی اواپراتور برای جلوگیری از ورود مبرد مایع به کمپرسور استفاده می شود. بنابراین با توجه به فشار و دمای مبرد خروجی از اواپراتور، شیر انبساط میزان سوپرهیت را تشخیص می دهد و زمانی که مقدار آن کم باشد، مسیر جریان مبرد را کاهش می دهد، بنابراین مبرد کمتری وارد اواپراتور می شود. این باعث افزایش گرمای بیش از حد بخار مبرد در خروجی اواپراتور نیز می شود.

 

بررسی انواع شیر انبساط در چیلر تراکمی هوا خنک
هر کدام از شیر های انبساط برای چیلر های مختلف کاربرد دارند

به طور کل شیر های انبساط به دو نوع تقسیم بندی می شوند:

  1. شیر انبساط از نوع مکانیکینوعی شیر انبساط که از یک سنسور دما (حسگر دما) نصب شده در خروجی مبرد اواپراتور استفاده می کند و میزان جریان مبرد را بر اساس میزان سوپرهیت تولید شده کنترل می کند. به این نوع شیر انبساط ترموستاتیک هم گفته می شود.
  2. شیر انبساط از نوع الکترونیکینوع دیگری از شیر انبساط که با اندازه‌گیری دما و فشار مبرد خروجی از اواپراتور، سرعت جریان مبرد را افزایش و کاهش می‌دهد تا مقدار سوپرهیت به دستور کنترل‌کننده الکترونیکی تنظیم شود. دقت کنترل جریان این نوع شیر انبساط بسیار بالاتر از سایرین می باشد که به طور زیادی هم مورد استفاده قرار می گیرد.

عایق کاری اواپراتور به چه صورت است؟

داشتن کیفیت مناسب برای عایق اواپراتور بسیار مهم است و جنسی که در نظر گرفته می شود باید کاملاً مناسب باشد؛ به این دلیل که راندمان کاری چیلر را بسیار افزایش داده و انرژی کمتری هدر می رود. به طور کل عایق کاری به دو شکل صورت می پذیرد: ۱. عایق کاری لوله ورودی و خروجی مبرد  ۲. عایق کاری پوسته و ورودی و همینطور خروجی آب

در این قسمت همانطور که قبل تر مشاهده کردید قصد داریم عایق کاری لوله و خروجی مبرد را مورد بررسی قرار دهیم. لوله ای که به عنوان ورودی به اواپراتور در نظر گرفته شده است و لوله خروجی مبرد از اواپراتور (فاصله بین اواپراتور و کمپرسور) باید در نظر گرفت که عایق کاری به طور اصولی انجام گردد تا راندمان بالایی هم گرفته شود.

همانطور که در بالا ذکر شد، جریان مبرد خروجی از شیر انبساط مخلوطی دو فازی از مایع و بخار می باشد. از آنجایی که بیشتر جذب گرمای آب در اواپراتور از تبخیر مایع مبرد است حالت مناسب و بهینه بدین شکل است که درصد مایع بیشتری به اواپراتور وارد شود، بنابراین شیر انبساط باید در نزدیک ترین موقعیت ممکن به ورودی اواپراتور نصب شود، هیمینطور نباید فراموش کرد که فاصله بین شیر انبساط و اواپراتور را به طور اصولی عایق بندی کنیم. دلیل این کار برای این است که انتقال گرمای محیط به درون لوله دمای نسبتاً کمتری نسبت به هوا بیرون خودش دارد.

 

تصویر اواپراتور چیلر هوا خنک
عایق کاری اواپراتور باید به طور اصولی انجام گردد

چیلر های تراکمی هوا خنک تولید توسط هوای ناب

تیم هوای ناب با سال ها تجربه در زمینه تولید چیلر آب خنک و چیلر هوا خنک همواره طبق آخرین متد های روز سعی در ارائه با کیفیت ترین دستگاه به مشتریان عزیز دارد که در این بین با مشاوران حرفه ای و متخصص سعی در جلب رضایت مشتریان دارد، شما می توانید با شماره های ما تماس گرفته و یا از طریق وب سایت ما اقدام به ثبت درخواست خودتان کنید.

به این مقاله امتیاز دهید:
5/5

دیدگاه‌ خود را بنویسید

به بالای صفحه بردن